بخش فلوسیتومتری و HLATYping مركز پیوند بیمارستان بقایی2 افتتاح گردید.
 ۱۳۹۷/۱۱/۱۶

صبح امروز با حضور دکتر ورناصری معاون درمان دانشگاه ، دکتر احمدزاده رییس مرکز پیوند، خانم دکتر رنجبری مدیر گروه پاتولوژی دانشگاه، دکتر باقری مسول فنی آزمایشگاه بیمارستان بقایی ۲ ، دکتر کمایی مدیر بیمارستان بقایی ۲ و آقای اسماعیلی سرپرست اداره امور آزمایشگاههای استان، بخش فلوسیتومتری و HLATyping  مرکز پیوند بیمارستان بقایی۲ افتتاح گردید.

با راه اندازی این دو بخش تخصصی در آزمایشگاه مرکز پیوند علاوه بر ارایه کلیه خدمات تخصصی مورد نیاز به بیماران نیازمند پیوند مغز استخوان ، پیوند کلیه و پیوند کبد در استان به بیماران استانهای منطقه جنوب  و جنوب غرب کشور شامل استانهای لرستان، ایلام، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر ارایه خواهد شد. همچنین با راه اندازی بانک اطلاعات HLA افراد داوطلب اهدای مغز استخوان و ایجاد بانک HLA ویژه و بومی استان علاوه بر تامین نیاز  بیماران کاندید پیوند استان می توان به تمام مردم کشور ارایه خدمت نمایید.

فلوسايتومتري روش بسيار سريع و قدرتمندي است كه براي شناسایی سلول‌ها و طبقه بندی آنها به كار مي‌ رود. در این روش سلول های موجود در سوسپانسیون به صورت جریان لامینار از فلوسل و مقابل نور لیزر عبور کرده و از نظر مشخصات فیزیکی مثل اندازه، داشتن گرانول، شکل و پیچیدگی هسته و نیز از نظر شاخص های موجود در سطح غشا، سیتوپلاسم و هسته با واسطه آنتی بادی های منوکلونال که با مواد فلورسانس نشان دار شده اند بررسی می گردند. کاربردهای مختلفی برای فلوسیتومتری وجود دارد که از جمله مهمترین آن ها می توان به ایمیونوفنوتایپینگ لوسمی های حاد و مزمن، بیماری پلاسماسل ها، پایش درمان در لوسمی ها، تعیین فاکتورهای مؤثر در پیش آگهی بیماری، بررسی کمی سلول های ایمنی اشاره کرد.

در بخش فلوسیتومتری آزمایشگاه پیوند با بهره گیری از دستگاه فلوسیتومتر دورنگ و چهار پارامتری می توان علاوه بر شمارش، تعیین حجم و گرانولاریتی سلول ها به بررسی شاخص های سطح ( CD Markers) در سطح، سیتوپلاسم و یا هسته سلول پرداخت و از یافته های آن در تشخیص، طبقه بندی، تعیین پیش آگهی و کنترل درمان بیماری های خوش خیم و بد خیم خونی، بیماری های نقص ایمنی،و کم خونی هموگلوبینوری حمله ای شبانه (PNH) استفاده نمود.

این بخش  که برای اولین بار در یک بیمارستان دولتی استان راه اندازی گردیده گامی است  در جهت کاهش هزینه های درمانی بیماران و جلوگیری از ارجاع  نمونه های فلوسایتومتری به بخش خصوصی و نیز دسترسی بیماران به خدمات تخصصی آزمایشگاهی. با راه اندازی این بخش سالانه حدود یک میلیارد تومان صرفه جویی در هزینه های ارجاع آزمایشات به بخش خصوصی صورت م گیرد.

HLA Typing

ژن هاي HLA در پیوند اعضا و مغز استخوان نقش حیاتی دارند. در پیوند، شرط اصلی گرفتن پیوند، یکسان بودن وضعیت ژن هاي

HLA ،به ویژه ژن هاي HLA کلاس II در فرد گیرنده و دهنده می باشد؛ به همین دلیل تعیین دقیق ژنوتیپ این ژن ها با قدرت

تفکیک بالا، در پیوند، فوق العاده ضروري می باشد.

انواع روش هاي Typing HLA

در حال حاضر در کشور ما Typing HLA از طریق روش هاي سرولوژیکی Cross Match و مولکولی انجام می گیرد. در این

مرکز Typing HLA با استفاده از روش مولکولی مبتنی بر STR ها (توالی هاي کوتاه تکرار شونده) و بر اساس تکنیک واکنش زنجیره

پلی مراز (PCR (به منظور پیدا نمودن بهترین دهنده پیوند انجام می شود.